20 års JUBILÆUMS-FEST

SVENDBORG DANSE_ OG SPILLEMANSDSLAUG  
(klik her for at se og høre jubilæumsshow)

 
 

Jubi - TALEN:

 
 



Velkommen til vores 20 års jubilæum i Svendborg danse- og spillemandslaug

Det er jo mange år. Det synes vi i hvert fald selv, men det er nu ikke nok til, at Fyns Amts Avis vil dække det. Det gjorde de, da vi startede for 20 år siden, men de vil først rykke ud ved 25 års jubilæer. Så må vi se om vi også lever om 5 år.

Af de nuværende medlemmer er vi 5, som har været med helt fra starten. Da jeg er en af dem, og jeg har siddet i bestyrelsen helt fra starten, er jeg blevet bedt om at sige et par ord om lauget gennem årene.

Initiativtagerne i sin tid var Jytte og Bendt, Jytte Overgaard og Bendt Rasmussen, som også er med her i aften. I første omgang arrangerede de 3 aftener på Thurø Kro for at se, om der overhovedet var interesse for spillearrangementerne. Den ene af disse aftener, d.18. maj 1990, var i øvrigt med ”Lang Linken”, som også vil spille for os i aften, her 20 år senere.

Da der dengang viste sig at være god opbakning, blev lauget stiftet som Thurø Folkemusiklaug. I alle de første år holdt vi til på Thurø Kro, hvor vi holdt det, vi kaldte ”åbent folkemusikhus” en gang om måneden.

 Der var rigtig mange børn med i lauget dengang, så i forbindelse med kaffepausen til vores arrangementer stod Jytte for at lave sanglege for børnene, og i de første mange år holdt vi også juletræsfest med julemand og godteposer til børnene.

Da gennemsnitsalderen til vores arrangementer efterhånden steg pænt, droppede vi sanglegene og julemanden.

Allerede den første sæson blev traditionen med majstangsfesten startet. Den blev holdt i anlægget bag Thurø Bibliotek med rejsning af majstang, majtale, spil og dans, indtagelse af medbragt mad og til sidst optog med musik til Thurø Kro, hvor vi fortsatte men at spille og danse sommeren ind.

Majstangsfesten er oprindelig en gammel tradition, et symbol i forbindelse med ønsket om liv og frugtbarhed.

 Den skulle egentlig rejses af 6 møer. Det er nu ikke altid så nemt at finde i dagens Danmark.

Nogle siger, at selve stangen symboliserer den mandlige kønsdrift og ringene den kvindelige. I hvert fald ses majstangen som et frugtbarhedssymbol.

 



Det kom vi til at opleve et af de første år. Bodil Bøgebjerg regnede ikke med at skulle have flere børn, og havde lige solgt ud af småbørns-legetøjet efter sin 9-årige dreng. Skæbnen ville, at efter at have været med til at rejse majstangen , blev hun gravid. Det var ikke lige planen. Det følgende år hører man Bodil`s grove, mandige stemme : ”Jeg aldrig så meget som rø´r den majstang igen”.

Også Eva Hasholt mærkede virkningen. Hun blev også gravid efter at have været med til at rejse majstangen – hun havde to børne i forvejen og blev nu gravid med tvillinger.

Da Jytte og Bendt´s teenagedatter det følgende år meldte sig til at rejse majstangen, blev Jytte derfor noget bleg og råbte op : ”Du gør det ikke Tanja” – Tanja gjorde det, men det kom der heldigvis ikke børn ud af på det tidspunkt. Det er der så kommet senere.

 

På et tidspunkt begyndte tilslutningen til vores månedlige arrangementer at falde. Det var knap så sjovt, da vi efterhånden var så få til vores aftener, at der blev jublet og klappet hver gang, der trådte en ind ad døren. Det er der sikkert nogle af jer i aften, der vil kunne huske. Det var tæt på at lauget var lukket, men så dukkede Niels Aage op. Han har gjort en stor indsats for at være med til at bygge lauget op igen til det, det er i dag.

Efter en hel del år på Thurø flyttede vi til Svendborg, og efter nogle år i Svendborg skiftede vi navn fra ”Thurø Folkemusiklaug” til det nuværende ”Svendborg danse- og spillemandslaug”.

Det, at vi flyttede til Svendborg, var bl.a. med til, at der igen begyndte at komme flere folk til vores fredagsarrangementer.

Der har været lidt svingende tilslutning, men efterhånden oplevede vi flere gange, at vi var så mange, at vi til kaffepausen manglede stole og måtte sidde på forhånden-værende ting som små, lave skamler og store fysio-terapeutbolde.

Det er selvfølgelig kun dejligt med så stor tilslutning. Nu har vi fået købt nogle flere stole.Vi er i øjeblikket ca. 15 aktive spillefolk, og her i jubilæumsåret har vores med-lemstal sat rekord og kommet op over de 60 medlemmer.

Tak til Jytte og Bendt for jeres gode initiativ for 20 år siden. Tak til Niels Aage for hans store ihærdighed, og tak til alle dem, der gennem årene har været med til deltage på den ene eller den anden måde, med spil, dans og deltagelse, og været med til at holde liv i lauget.

Jeg håber, at i alle sammen vil få en rigtig god aften.

 
 


Har du været med til et jubilæum  eller begivenhed, hvor vi har spillet
- vil jeg meget gerne have en kopi af dine billeder.
Husk at angive begivenheden tydeligt. Billederne kan sendes til
blindschouw@live.dk.

Eller lægges på Facebook - klik på dette link:  Svendborglaug 

Eller åbne din egen Facebook og søg efter
Svendborglaug.
(Her kan du også tilmelde dig vores Facebook-gruppe)